Deja cred că e evident cum mă cheamă. 🙂
Ce nu e chiar așa evident e că am 42 de ani, lucrez într-o televiziune ca director de imagine și am câteva pasiuni, unele mai importante ca altele, în funcţie de momentul când sunt întrebat.
Îmi place fotografia alături de film și grafica digitală, pe lângă jocurile de societate, zise mai pe englezește „boardgames”. Mă dau în vânt să transpir pe trasee făcute cu bicla, să explorez Delta, râurile și marea cu caiacul și să obosesec de la lungimi de bazin. Lectura îmi este parteneră constantă (în mod deosebit SF-ul și fantasy-ul) și, de dată mai recentă și cumva legat de atâta citit, scrisul. Că doar așa a apărut acest blog care vorbește despre multe, dar se străduiește cel mai mult să țină pasul cu călătoriile mele, de aproape sau de peste mări și țări.
*
Cum s-au adunat ceva ani de când tot fac diverse activităţi şi pentru că aici suntem pe un blog, o să încep cu ce-am reuşit să fac până acum cu SCRISUL.
În octombrie 2011 am câştigat concursul “All Hallows Even” organizat de “goingcardboard.ro” cu povestirea “Pe drumuri de… galaxie”, care are ca punct de plecare boardgame-ul “Galaxy Trucker”.
Site-ul “goingcardboard.ro” a organizat în martie 2014 un alt concurs de scris cu substrat de boardgame-uri şi iar am fost unul dintre câştigători cu acest text.
Cum trei e o cifră magică, la concursul “Ne-ai scris din nou…” organizat tot de “cardboard.ro”, am mai câştigat încă o dată cu această povestire inspirată de jocurile “Puerto Rico”, “San Juan” şi “Race for the Galaxy”.
Cu blogul de faţă m-am clasat în 2014 pe locul patru la competiţia “SuperBlog”, din 181 de participanţi notaţi. Articolele scrise pentru concurs pot fi citite în secţiunea din menu dedicată lor. Concluzia competiţiei, gândurile şi impresiile sunt AICI.
La un moment dat am vrut să-mi încerc muşchii la o povestire. Bazându-mă pe întâmplări din viaţa lui Costel, coleg de muncă, tot în 2014 am scris “Biznis“, prima mea povestire “grasă”. Cu ea am participat şi, spre surpriza mea totală, am fost unul dintre câştigătorii “Concursului de debut literar Buchiseala.ro”.
În 2018 am fost unul dintre cei zece bloggeri de travel cu care a început grupul “Top10Love2Travel” (devenit între timp “Top10ExoticTrips”). Prin votul cititorilor era ales cel mai bun dintre articolele de călătorii publicate într-o săptămână și acesta se califica pentru competiția de final de lună. Autorul/autoarea articolului câștigător al lunii era recompensat cu diverse premii.
Dintre articolele publicate de mine, cel despre Copenhaga a fost câștigătorul lunii Mai iar cel despre Mediaș a ieșit victorios în luna Octombrie.
*
Dacă tot suntem nedespărţiţi de o grămadă de vreme, pe partea de FOTOGRAFIE activitatea e mai bogată.
În doi ani consecutivi, decembrie 2001 şi noiembrie 2002, am luat “Marele Premiu” la expoziţia de artă fotografică din cadrul festivalului de film studenţesc”CineMAiubit”
În august 2006 am câştigat etapa naţională a ”Concursului Internaţional de Fotografie National Geographic 2006”, categoria “Oameni” cu fotografia “Divinitate”
În 2007 am avut expoziţia personală de fotografie ” În cãutarea vinului pierdut” în cadrul “Salonului Internaţional de Vinuri şi Bãuturi Alcoolice VINVEST 2007” din Timişoara, în Galeria Vinexpert şi la Clubul ţăranului în Bucureşti.
Cu fotografii din această expoziţie am participat la salonul naţional “VIA, VINUL ŞI BUCURIA DE A TRĂI” editia a VII, organizată de Clubul Fotografic “Nufărul” din Oradea şi Revista “Photo Magazine” şi acolo am obţinut două premii:
Medalia de aur a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România pentru fotografia“Coloane vii”
Premiul special al revistei ”Photo Magazine” pentru imaginea “Invitaţie”
*
Partea de VIDEO îmi ocupă timpul profesional.
În 15 ani de televiziune am lucrat la foarte multe emisiuni în calitate de cameraman (la început) şi apoi ca director de imagine, pe toate posturile TVR-ului. Am abordat un spectru jurnalistic larg, de la reportaje/documentare culturale, până la anchete sociale. Sunt prea multe ca să le menţionez pe toate aici dar unele s-au făcut remarcate mai mult decât altele.
“GROAPA”, documentarul studenţesc de anul întâi pe care l-am făcut împreună cu regizorul Mihai Bauman, a luat în decembrie 2001 premiul “Cel mai bun film documentar Paul Călinescu” la festivalul de film studenţesc ”CineMAiubit”, iar în noiembrie 2002 premiul “Cel mai bun film studenţesc” la “Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE” de la Tg.Mureş.
Mai jos e un fragment din el.
Seria de trei episoade “BISERICILE PICTATE ALE BUCOVINEI”, la care am lucrat cu Iulian Foişor, a primit în octombrie 2011 Premiul pentru “Originalitate în promovarea valorilor regionale “ la “International Touring Film Festival of Croatia”, la Split.
Din aceste filmări s-au folosit imagini pentru spoturile de promovare ale României difuzate pe EURONEWS, CNN, EUROSPORT. Au fost prezentate la Expozitia Mondiala de la Shanghai în octombrie 2010 şi difuzate la Televisio De Catalunya în Barcelona în anul 2011
În 2012 am filmat cu Adelina Suvagău toată partea românească a documentarului “Return to Byzantium: the Art and Life of Lilian Broca”, o coproducţie româno-canadiană care a primit la festivalul de film din San Pedro, Los Angeles, premiul “Best Documentary Award”.
Teleplay-ul “Buzunarul cu pâine”, adaptare după piesa omonimă a lui Matei Vişniec, la care am lucrat cu regizorul Tudor Chirilă, a fost desemnată “CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU TV” la Gala premiilor UNITER în 2016.
Cu ocazia aniversării Centenarului României Mari, Televiziunea Română a produs la sfârșitul lui 2018 “Români care au schimbat lumea”, o serie de documentare dedicate românilor care au adus o contribuție importantă pentru lumea așa cum o știm astăzi.
Împreună cu realizatoarele Daniela Mitache, Cristina Țilică și Luminița Iordănescu am lucrat cu mare plăcere ca director de imagine la patru dintre aceste documentare:
Traian Vuia
Anghel Saligny
Petrache Poenaru
Victor Babeș
Despre culisele acestor filmări am povestit AICI.
*
Pentru că am terminat un liceu de arte plastice, mai am momente în care mi se face dor să mă joc cu linii, forme şi culori.
De-a lungul timpului am lucrat la diverse proiecte de grafică, pentru plăcerea mea personală sau plătite.
Dintre colaborări, sunt tare mândru de contribuţia mea la grafica extensiei boardgame-ului “Exodus”, joc conceput de Andrei Novac şi Agnieszka Kopera care este foarte apreciat în lumea boardgame-urilor.
Unele dintre incursiunile personale pot fi găsite chiar în paginile blogului, AICI sau AICI, iar trei pot fi văzute mai jos.
În octombrie 2015 am participat la competetiţia de grafică digitală “Meseriaşii sunt pe 123RF” cu lucrarea “Speranţă”, care s-a clasat pe locul trei.
*
Bine ai venit în colţişorul meu de blogosferă!
Sper să-ţi placă timpul pe care-l petrecem aici împreună şi să dai peste lucruri interesante în lumea văzută de la fereastra mea.
Lectură plăcută și orice ai să-mi spui, de bine sau de rău, o poţi face în scris pe:
deeug2000[at]gmail[dot]com
Waw! Nu stiam ca ai un palmares atat de bogat. Acum imi place si mai mult de tine 🙂 Succes maxim in continuare ca talent ai cu carul.
Uuu, ce bine că-ți place și mai mult de mine! 😀
Mulțumesc frumos pentru gândurile bune, Ioana.
Și să avem succes cu toții! 😉
Ne este dor de tine in lumea boardgamerilor 🙂 Insa vad ca ti-ai umplut timpul cu alte pasiuni la fel de frumoase, sunt sigur ca te vei intoarce si la jocurile de societate. Iubirile nu se uita asa usor.
Lucian, n-am de ce să mă întorc la boardgame-uri. Și știi din ce motiv? Pentru că nu le-am părăsit niciodată de când le-am descoperit! 😉
Nu trec două-trei săptămâni legate fără să incing niște partide.
Uite chiar acu’ câteva minute am terminat o sesiune de Sanssouci! 🙂
Și de multe ori când plec undeva pentru mai multă vreme iau și câteva jocuri cu mine.
În concediul 4×4 pe care l-am petrecut săptămâna trecută în Thassos am râs de-am crăpat cu “Dwarf King” și “No thanks” cu oameni care nu mai jucaseră așa ceva până atunci. Le-a plăcut așa tare c-au cerut să jucăm în fiecare seară, spre bucuria mea! 😉
Eugenitule, clar m ai facut praf. Tu esti o enciclopedie la purtator. Respect baiatule si tot inainte! Nu ca pionieri bre, ci ca tot ce vrei si ce visezi tu.