Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

În lumea asta mare, unii oameni sunt mai cunoscuţi decât alţii.

Dintre ei, câţiva sunt atât de cunoscuţi încât se poate zice că sunt celebri. Pentru unii celebritatea a venit fără s-o caute, dar alţii trăiesc pentru și din celebritate.

Pentru această ultimă categorie, iarna e anotimpul invidiei, pentru că, oricât ar da ei din coate și oricât s-ar agita, în luna decembrie popularitatea unui singur tip sare de al 7-lea cer.

Cred că deja știţi despre cine-i vorba și mai știţi și că nu e vreo vedetă de carton. Celebritatea și-o merită pe bună dreptate!

În fiecare an, ca un ceasornic elveţian, ajunge peste tot (unde trebuie) și umple suflete cu bucurie pură. Şi peste tot, chiar înseamnă pretutindeni! Adică, în toată lumea! Cam la aceeași oră, lasă la milioane, miliarde de motive de fericire. Noroc cu diferenţa de fus orar, că altfel nu cred că ar reuși să viziteze miliardele de case ca să lase catralioane de cadouri. Sau, ce știu eu!? poate c-ar reuși, dar bănuiesc c-ar gâfâi mai tare.

Oricum, important e că nimeni nu-i poate pune-n cârcă vreun eșec și lumea-l iubește nespus pentru asta.

Pe de altă parte, o operaţiune de asemenea iuţeală și anvergură (globală, adică) presupune o logistică extrem de bine pusă la punct, la milimetru și la fracţiune de secundă.

Pentru seara de Crăciun, moșul muncește susţinut alături de ajutoarele sale și plănuiește intens tot anul. E ca o mașinărie de mare precizie, la care contează și cea mai mică rotiţă.

Numai că nu toate componentele „mașinăriei” sunt mecanice. Ba chiar cele mai multe sunt organice, iar dintre acestea printre cele mai importante sunt, desigur, renii lui Moș Crăciun. De care moșul are grijă ca de ochii din cap, pentru că fără ei n-ar reuși să facă nimic.

Doar că, oricât de bine ar fi toate amănuntele puse la punct, din când în când mai apar și neprevăzute.

De exemplu, anul ăsta, la ultima vizită pe care a făcut-o moșul în grajd la reni, după ce i-a numărat, a văzut că-i lipsesc 2.

Şoc năucitor! Groază și teroare!

-E clar, a zis Moșul cu lacrimi tremurându-i în colţul ochilor. Anul ăsta am insuficienţă renală și n-o să ajung peste tot doar cu renii ăștia… Ce o să mă fac?!

Şi-a dat seama că singura soluţie era să apeleze la prieteni și simpatizanţi. Ceea ce a și făcut, fără să stea mult pe gânduri, pentru că e mai puţin important cine aduce bucurie, atâta timp cât ajunge unde trebuie.

Şi uite așa m-am trezit eu împreună cu niște prieteni, pe post de reprezentanţi ai moșului. Şi-am acceptat cu bucurie sarcina.

Dar cum noi n-avem reni și nici sania magică a lui Moș Crăciun, am mers pe principiul „mai bine mai devreme decât mai târziu” ca să fim siguri că ne iese.

Ne-am adunat cu toţii și vreo 4 mașini sâmbătă, în dimineaţa zilei de 20 decembrie, acasă la Mihai, unde deja livrase moșul ce trebuia.

Planul nostru iniţial era că incărcăm o mășină-două și cu oameni și cu cadouri ca să fim eficienţi și să nu consumăm benzină degeaba.

Ei bine… nu ne-a ieșit!

Caleștile noastre motorizate nu se pot compara nici pe departe cu sania fermecată a moșului, care poate duce toate cadourile pentru toată lumea într-un singur drum.

Când am văzut cât era de cărat, ne-am dat seama că o să avem nevoie de toate cele 4 portbagaje. Şi așa a și fost, ba la un moment dat chiar ne-am gândit că o să trebuiească să facem două drumuri că nu pareau să intre toate într-o singură tranșă.

pc180974 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc180980 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Dar până la urmă am mai supt burta, am transformat și banchetele din spate în portbagaj și-am reușit să înghesuim tot ce aveam de dus. Adică alimente de bază, produse de paste făinoase, dulciuri, prăjituri și jucării.

 pc180973 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc180976 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc180978 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!pc180967 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Prima oprire a fost aproape, în Voluntari, la hospice-ul Sfânta Irina, care le oferă gratuit bolnavilor de cancer tot ce au nevoie, moral, spiritual și material. Cum subvenţiile de la stat au scăzut dramatic în ultima perioadă, hospice-ul se bazează acum mai mult ca oricând pe donaţii.

pc180991 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

pc180999 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

pc180987 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Am luat-o apoi spre Valea Plopului, sat situat pe lângă Vălenii de Munte la vreo 120 de km de București.

pc181086 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181078 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Acolo părintele Nicolae Tănase a înfiinţat în anii `90 asociaţia „Pro Vita pentru născuţi și nenăscuţi”, care are acum  în grijă peste 400 de suflete: orfani, mame singure și bătrâni.

pc181063 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181022 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181047 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Eu știu câtă bătaie de cap e într-o familie normală de 3-4 membri dar la mai mult de 400 de persoane nu cred că pot să-mi dau exact seama ce se întâmplă. Dar sunt convins că la o asemenea comunitate, orice ajutor, cât de mic, contează foarte mult.

Ajunși acolo, ajutoare de nădejde s-au ocupat cu căratul și depozitarea darurilor de la Moș Crăciun.

pc181015 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!  pc181005 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

pc181004 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181003 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!  pc181027 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181035 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

pc181016 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181012 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

pc181002 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!pc181044 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

pc181041 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Unii nici n-au așteptat să se descarce totul și au început să să se bucure de cadourile moșului imediat, cu mare entuziasm.

pc181032 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181033 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181024 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181025 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181050 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181056 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181053 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Iar mesagerii moșului se bucurau de bucuria copiilor care-au fost cuminţi tot anul.

pc181057 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Cum era ora prânzului când am terminat de dat tot ce înghesuisem prin mașini, am fost invitaţi la masă. Cum eram acolo să dăm și nu să luăm, am refuzat cu toţii foarte politicos dar n-am scăpat fără o vizită la bucătărie, unde hotărârea fermă de afară a început să se clatine sub asaltul aromelor care promiteau bucate delicioase: ciorbă de pește la ceaun, pește la tavă, cartofi fierţi, pâine făcută acolo.

pc181106 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181102 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181103 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie! pc181104 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Am rezistat eroic până la urmă. Cu greu, dar am rezistat.

N-am plecat de acolo fără o poză cu toţi prietenii moșului: Ruxandra, Robert-Mihai, Gabriel, Alexandru Mihai, Mihai, Ştefan, Cristian Paul și Flaviu.

pc181093 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Şi n-am cum să-i uit nici pe cei doi ucenici, Darius și Matei, care așteaptă chiar în seara asta, plini de nerăbdare, răsplata pentru un an de cuminţenie.

Bine, m-aţi prins, de fapt au fost două poze. Ca să apar și eu măcar în una.

pc181098 - Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

Ştiu că am anunţat din foarte scurt această vizită, dar vor mai fi și altele. Așa că, dacă vreţi să participaţi, staţi cu geana pe „Schimbarea la faţă”.

Un Crăciun minunat vă doresc! 🙂

Eugen

Îmi place fotografia. Şi filmul. Şi grafica digitală. Şi lectura (în mod deosebit SF-ul și fantasy-ul) și, de dată mai recentă și cumva legate între ele, scrisul. >>mai multe

2 thoughts on “Anul acesta, Crăciunul a fost pe 20 decembrie!

 • 24/12/2014 at 22:46
  Permalink

  “Insuficienta renala” 😀 😀 Genial!!!

  Foarte frumoasa intiativa! Sunt convinsa ca ati adus multa bucurie in sufletele unor oameni – mai mari sau mai mici – care aveau nevoie de un pic mai multa caldura in perioada asta din an! Felicitari!

  Reply
 • 25/12/2014 at 07:38
  Permalink

  Si mie mi s-a parut “insuficineta” prea tare cand am dat peste ea! 🙂
  Ne-am bucurat si noi, ajutoarele mosului, ca am reusit sa ajungem acolo unde era nevoie si sa vedem, inca o data, ca e foarte frumos sa primesti, dar ca e mai frumos sa dai. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: