Microbolitică

Ah, ce-mi mai place democraţia!

E un concept minunat care pune deciziile importante în mâna celor mulţi. Unde-s mulţi puterea crește, nu? Mai mulţi neuroni, mai multă putere de procesare.

Bineînţeles că nu se poate aduna o ţară întreagă atunci când trebuie luată o decizie. Toată populaţia unei ţări adunată la un loc creează mult prea multe probleme de nerezolvat. Așa că cei mulţi își desemnează niște reprezentanţi, care să le susţină interesele. Acești reprezentanţi sunt suficient de puţini încât să încapă toţi într-o sală mai mare. Delegaţii poporului, împreună cu capul luminat, preșdeintele liber ales  de voturile celor mulţi, conlucrează într-o armonie perfectă pentru viitorul luminos al ţării.

Iar dacă cumva vreun reprezentant ajunge să se creadă mult peste capetele muritorilor de rând și are egoul gonflat până în stratosferă, nicio problemă: după patru ani nu mai este ales și se trezește cu picioarele pe pământ. Şi fără funcţie. Treabă valabilă și pentru președinte.

E un concept minunat și funcţionează perfect… dacă vorbim de o lume ideală, cu oameni ideali. Atunci când dă piept cu lumea pe care o știm cu toţii populată de oameni mincinoși, flecari, leneși, avari, vicleni, comozi, profitori, egoiști, sadici, răutăcioși, mizantropi ori diabolici democraţia coboară din sferele înalte ale ideilor măreţe și luminoase. Şi devine un instrument. Puternic! Dar și periculos,  întrucât poate tăia la fel de bine ca un cuţit bine ascuţit. Ba chiar mai bine. Dacă nu știi de unde s-o apuci și pui mâna direct pe lamă, nu e deloc amuzant.

Eu știu toate astea și încă altele pe deasupra. Şi nu mi-e frică să le folosesc!

Urc în tribună. Lumea mă vede și ușor, ușor, se face liniște. Când nu-mi mai aud decât propria respiraţie, rămân nemișcat câteva momente în plus, pentru dramatism, după care încep.

-Fraţi microbi! Ne-am adunat aici, la această întâlnire extraordinară pentru că este un moment crucial pentru noi. După cum bine știm cu toţii, împărţim planeta cu oamenii de milioane de ani. Deși am fost aici cu mult înaintea lor, i-am acceptat cu generozitate pe lângă noi chiar de când au coborât prima dată din copaci. Vă mai aduceţi aminte?

Faptul că suntem microbi, adică atât de mici încât ne batem cu invizibilul, înseamnă că pe lângă amintirile proprii, avem și amintirile colective ale tuturor microbilor care au existat înaintea noastră. Toţi vedem limpede acel moment în memoria colectivă: prima maimuţă care a coborât din copac și s-a uitat curioasă în jur, undeva pe teritoriul Chinei de azi.

-Ştim că la început totul a fost frumos. Pace și armonie între rasele noastre. Ei nu știau de existenţa noastră și noi trăiam și ne înmulţeam fericiţi. Ba chiar dansam de încântare atunci când se înmulţeau și ei, pentru că ne creștea și nouă teritoriul exploatabil. Dar omul e pervers și iscoditor! Nu e mulţumit niciodată! Dacă află ceva, vrea să știe și mai multe! Dacă-i dai ceva, vrea și mai mult! Dacă-i dai un deget îţi ia mâna, cu tot cu corp! E CORECT AȘA???

-NUUUUUUUUUU!!!

-Omul nu e niciodată mulţumit cu ce i-a dat Dumnezeu! Are picioare, dar a fost mulţumit de ele? Nu! A inventat roţile ca să poată să care mai mult. A inventat și mașinile ca să care și mai mult și să meargă și mai repede. Are mâini, dar nu l-au mulţumit! A inventat braţe mecanice mult mai puternice decât ale lui! Dar astea nu ne-au deranjat și nu ne deranjează!

-NUUUUUU! vuiește toată sala.

-Ne-a deranjat când a intrat în intimitatea noastră! Ne-a deranjat atunci când a descoperit ochiul cu care ne poate vedea! MICROSCOPUL! Lor nu le place să fie priviţi de alţii dar n-au nicio jenă să se uite la tot ce facem noi! E CORECT AŞA???

-HUUUUUUOOOOO!!!

-Atunci când ne-a văzut, omul ne-a declarat război pe viaţă și pe moarte! Noi l-am văzut pe om de multă vreme, chiar din primele lui clipe de existenţă și n-am făcut asta! A inventat spălatul! A inventat săpunul! A inventat produsele de igienă şi curăţenie! ARME DE DISTRUGERE ÎN MASĂ PE CARE LE FOLOSEŞTE ÎMPOTRIVA NOASTRĂ!!! E CORECT AŞA???

-HUUUUUUOOOOO!!! HUUUUUUOOOOO!!!

-De atunci, comit genocid după genocid! Ne omoară bunicii, părinţii, fraţii! Fără nicio provocare din partea noastră!!!

-HUUUUUUOOOOO!!! HUUUUUUOOOOO!!!

-Acum au alegeri și vor să ne ia și ultima speranţă! Nu-i suficient că ne omoară cu milioanele, acum vor să ne exterminepe toţi!

-HUUUUUUOOOOO!!!

-Au trei candidaţi la aceste alegeri: ProsopTextil, Uscător cu Aer și Prosop HârtieToţi sunt arme îndreptate împotriva noastră. Şi nu știu nici eu și nu cred că știe nimeni de la această cinstită adunare DE CE ne urăsc oamenii atât de tare…

Pauză, poate știe totuși cineva… Nimeni, după cum bănuiam.

-Nu-i putem lăsa să facă ce vor cu noi, cei nevinovaţi! Dacă vor război, O SĂ-L AIBĂ! LUPTĂM CU TOŢII! LUPTĂM PÂNĂ LA ULTIMUL!

Mai întâi răzleţ, din câteva guri și apoi din toată sala se aude:

LUPTĂM! LUPTĂM!

PE OM ÎL ASALTĂM!

-Şi vom lupta chiar cu armele lor! Savanţii noștri i-au studiat zi și noapte pe candidaţii lor în ultima perioadă și le-au descoperit punctele slabe. Le suntem veșnic recunoscători pentru eforturile susţinute pe care le-au depus pentru binele naţiunii noastre microbiene!

Mă inclin respectuos către primul rând unde sunt toţi savanţii cam trași la faţă care au participat la acest studiu istovitor. Sala izbucnește în urale.

-Distinșii noștri savanţi au ajuns la concluzia că Prosop Textil și Uscător cu Aer sunt departe de a reprezenta un pericol groaznic pentru noi. Din contra, ne sunt aproape prieteni. Amândoi au grijă să ne înmulţim și cei mai mulţi oameni nu știu nimic despre asta. Foarte bine! Nici să nu afle vreodată! Ba chiar am putea să-l numim oficial pe Uscător cu Aer – dar să știm numai noi- „Prietenul de nădejde al microbilor”. Are niște performanţe uluitoare în ceea ce privește răspândirea noastră odată cu aerul cald în atmosferă, dar şi pe mâinile oamenilor neștiutori. Iar pentru că știinţa este un instrument precis, avem cifre exacte: Uscător cu Aer, când suflă aer rece duce la creşterea populaţiei noastre de pe mâinile dușmănoase ale oamenilor cu 15%, iar când e cu aer cald, ţineţi-vă bine, cuuuu… 254%! URAAAA!

Mai întâi încet, după care tot mai tare, sala începe să vuiască:

-USCĂTORUL ȘI MICROBUL

CUCERESC TOT GLOBUL!

USCĂTORUL ȘI MICROBUL

CUCERESC TOT GLOBUL!

-Dar să știţi că avem un dușman neîndurător și nemilos! Şi nu are nici o slăbiciune! E Prosop Hârtie!!! Face parte din partidul „Prosoape pliateunde vicepreședinte este Hârtie Igienică care e  susţinută cu excesiv entuziasm de mulţi producători de hârtie igienică. În caz că Prosop Hârtie e plecat cu treburi oficiale, Hârtie Igienică îi ţine cu succes locul.Toţi sunt dușmanii noștri de moarte pentru că usucă mâinile în proporţie de 96% după 10 secunde și de 99% după 15 secunde, timp în care noi nu putem să acționăm cu nimic! Nu ne putem mișca, nu ne putem deplasa! Distrugere totală! Prosop Pliat omoară microbul imediat!

Sala e înnebunită!

-HUUUUUUOOOOO!!! HUUUUUUOOOOO!!!

PROSOP HÂRTIE ÎN EXCES

DUCE LA DECES!

-Dar, fraţi microbi, avem și-un mare avantaj! Şi când zic că e mare, apăi e MARE! Cei mai mulţi oameni nu văd mai departe de ziua de mâine! Pot fi ușor „convinși” să voteze candidatul nostru dacă le dăm o găleată de plastic sau niște zahăr, ulei și făină. Şi exact așa vom face! Vom aloca toate resursele noastre macro și microbiene să convingem cât mai mulţi oameni să voteze candidatul nostru!

Sala e în delir.

CU FĂINA ȘI GĂLEATA

AVEM PREȘEDINTE GATA!

CU FĂINA ȘI GĂLEATA

AVEM PREȘEDINTE GATA!

-La muncă fraţi microbi! Că avem mult de tras!

*

Alegerile se pot ţine democratic datorită SuperBlog 2014.

Eugen

Îmi place fotografia. Şi filmul. Şi grafica digitală. Şi lectura (în mod deosebit SF-ul și fantasy-ul) și, de dată mai recentă și cumva legate între ele, scrisul. >>mai multe

5 thoughts on “Microbolitică

 • 14/11/2014 at 11:00
  Permalink

  Un articol genial!!! Si extrem de simpatic 😉 E printre preferatele mele! Bravo!

  Reply
  • 14/11/2014 at 14:55
   Permalink

   Sar’na! E si printre articolele mele favorite din ce-am reusit sa scot pentru SB 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: