Români care au schimbat lumea
Cu toții muncim.
Sau… cei mai mulți dintre noi. Unii cu sapa, alții cu mapa, la fiecare după posibilități.
Și-n munca asta a noastră ne lovim de momente când dăm mărunt din buze dar și de momente când astrele se aliniază și purcedem la muncă cu tot dragul. Cel puțin, la mine așa se mai întâmplă. 🙂
Desigur că cea mai bună alegere pentru sănătate e să-ți păstrezi în memorie doar momentele de grație şi, cum țin la starea mea de bine, eu așa fac. Mai există și destule excepții dar nu despre asta e vorba.
Acum e despre ceva la care-am lucrat cu plăcere, care mi-a stimulat creativitatea și am avut și resursele tehnice să-mi pun în practică ideile.
Este vorba despre seria de documentare “Români care au schimbat lumea”, produsă de TVR, cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918.
Documentarele prezintă viața și realizările mai multor români care au avut un impact profund asupra lumii de atunci și de azi și am ajuns să vorbesc despre această serie pentru că am lucrat ca director de imagine la cel despre Anghel Saligny și cel despre Traian Vuia.
Anghel Saligny (1854-1925)
Academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești. A inventat și a găsit soluții unice în proiectarea și construirea podurilor și a construcțiilor industriale, pentru fundația cheiurilor portuare și a docurilor, precum și a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.
Cea mai cunoscută realizare a lui este podul peste Dunăre de la Cernavodă care era, la vremea construcției, cel mai lung din Europa și printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.
*
Vorbesc mai întâi despre acesta pentru că e primul care și-a facut loc pe agenda mea profesională.
Daniela Mitache și Ioana Constantin au fost colegele care-au dus la capăt munca de documentare, de scriere a scenariului, de obținut aprobări pentru locurile de filmare, de găsit actorii pentru reconstituiri etc. Practic, pe lângă partea jurnalistică, au preluat asupra lor și munca șefului de producție deoarece și pentru că omul era în concediu.
Eu, ca director de imagine, am avut grijă să “îmbrac” în cele mai expresive haine vizuale ce mi-au pus colegele în fața obiectivului.
O parte din povestea domnului Saligny este spusă în interioarele Academiei Române de chiar nepotul său, Dan Fințescu:
Dacă e vorba despre viața și realizările domnului Saligny, a fost musai să mergem si să vedem cu ochii noștri podul de la Cernavodă:
Alte filmări s-au desfășurat la muzeul CFR iar reconstituirile le-am făcut la Casa Minovici, în două ipostaze de vârstă:
Bineînțeles că tot ce se vede mai sus e rezultatul muncii unei echipe mai mari.
Pentru că instalația electrică a casei era foarte veche, a fost necesar un generator separat ca să pornesc kilowații și mașina de fum de care-am avut nevoie pentru scenele de mai sus. Fără ajutorul neprețuit al lui Cristi Catrina, asistentul de imagine, și al lui Sorin Chiriță pe partea de electrică, mi-ar fi fost foarte greu să obțin imaginile așa cum le doream iar fără Marius Stanciu, maestrul de sunet, cu siguranță acest documentar nu și-ar fi atins potențialul sonor.
Dacă te-am facut curios și vrei să afli întreaga poveste, cu toții îți dorim vizionare plăcută pe 12 octombrie la orele 23.00 pe TVR1 sau în reluare sâmbătă, pe același post, la 13.30.
Traian Vuia (1872 – 1950)
A fost un inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat unul din primele zboruri autopropulsate (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
A mai brevetat și construit diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în1925, sau două elicoptere între 1918 și 1922.
A fost membru de onoare al Academiei Române.
*
La acest documentar am colaborat foarte bine cu alte două colege. Cristina Țilică s-a ocupat de șlefuit povestea, de găsirea specialiștilor care să ne povestească despre Vuia, de locurile pentru filmare iar Luminița Iordănescu a îndrumat cu măiestrie actorii pe care i-am avut la secvențele de reconstituiri.
Filmările le-am început la Muzeul Tehnic:
Le-am continuat la Muzeul Aviației:
Reconstituirile s-au întâmplat în platoul televiziunii, unde colega Roxana Lungoci ne-a creat o scenografie perfectă:
Pentru că e vorba de avioane, era musai să fim și pe lângă ele.
Așa am ajuns pe aerodromul de la Băneşti, casa Iacărilor Acrobați, cea mai îndrăgită formație de piloți în acrobație aeriană românească.
Acolo, domnul Tavi Isăilă ne-a pus la dispoziție capacitățile de filmare ale unei drone:
Tot la aerodrom, cu bunăvoința doamnei profesoare Florentina Dima și a elevilor școlii din Urlata, am filmat secvențe cu Vuia copil.
Cum televiziunea este despre imagine dar și despre sunet, maestrul Viorel Popescu s-a ocupat ca ultima parte să fie la înălțime
Și desigur că n-am putut s-o rezolv de unul singur partea de lumini și de electrică. Pe lângă omniprezentul Cristi Catrina, m-au ajutat ca asistenți de imagine Țepeluş (Grigoruț Stoica) și George Dițiu iar de mișcarea cu talent a electronilor de la tabloul electric la sursele de lumină s-a ocupat, pe lângă Sorin Chiriță, și Ionuț Dumitru.
Mai jos nu e chiar toată lumea dar e o mare parte a echipei:
Cum povestea lui Vuia e una cu care ne putem mândri, te invităm cu drag s-o urmărești pe pe TVR 1 în 19 octombrie la 23.15 sau în reluare în ziua următoare pe același post, la 13.00.
Şi…
Asta nu e tot
Numai ce m-am întors dintr-o deplasare care a marcat începutul filmărilor pentru un alt documentar din serie.
Ia să văd, ghiceşte cineva despre cine-i vorba?
Indiciu: este cel care a introdus sistemul metric în România dar este mult mai cunoscut pentru altceva, în legătură cu scrisul. 🙂
*
Bineînțeles că fotografiile pe care le-ai văzut până acum și documentarele care vor fi difuzate pe post reprezintă doar vârful unui aisberg format din zeci de metri de cabluri, cutii de distribuție, generator, diverse tipuri de lumini, stative, blende, negri, sute de kilometri parcurși cu mașina (cu Laurenţiu Cercelea şi Cristi Bîrleanu la volan), nopți de cazare prin țară, păduri de aprobări și câte altele.
Pe lângă colegii despre care am pomenit mai sus, mai sunt şi alţii cu care eu n-am lucrat direct dar care au o contribuţie esenţială la materialul care apare pe ecranele mai mari sau mai mici: editorii de imagine, colegul care postprocesează sunetul, ilustratorul muzical… uită-te de curiozitate la genericul de final ca să-ţi dai seama câţi oameni sunt implicaţi într-o producţie de televiziune.
Da, filmările cu pretenții sunt complicate și prezintă mai multe aspecte iar pe unele dintre acestea poți să le vezi mai jos, în imaginile …
Din spatele camerei de filmat
Așa-i că e o meserie interesantă? 😀