Pădurile tăiate şi opace de la IQads

V-am spus că m-am băgat şi eu la concursul de afişe „Opriţi distrugerea pădurilor” al celor de la IQuads?

Ei bine, s-a terminat! Aseară, în jur de orele zece în noapte au afişat într-un final şi lista cu câştigătorii, fără să se gândească că unii poate au probleme cu inima. Probabil că ştiau rezulatele de o grămadă de vreme dar s-or fi gândit că niciodată nu strică nişte accesări în plus pe site, nu? 🙂

Că numai eu am intrat de nenumărate ori pe pagină de dimineaţă până seara şi ca mine sigur au fost mai mulţi dintre cei 59 de participanţi.

Dar emoţiile s-au încheiat şi…

AM CÂŞTIGAT!!!!!!! IUHUUUUU!

Dar felicitările, masa şi dansul mai târziu, că e vorba doar de LOCUL CINCI. 😀

Acestea sunt imaginile câştigătoare, în ordinea numerelor de pe tricou:

Locul 1

1jz1 - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

Locul 2

2 - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

locul 3

3 - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

locul 4

4 - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

locul 5

5 - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

locul 6

1ke - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

Felicitătări câştigătorilor! 🙂

Bineînţeles că eu îmi vedeam propria creaţie cel puţin pe locul 1, dar asta nu e o surpriză pentru nimeni, că doar e în firea lucrurilor ca fiecare autor să-şi vadă capodopera ca fiind extraordinar de extrordinară. Că n-a ieşit aşa, asta este. Nu e prima mea dezamăgire şi cu siguranţă n-o să fie nici ultima.

Cum erau şapte premii puse în joc, practic sunt printre premianţi. Dar 75 de credite pe 123RF parcă nu suportă comparaţie cu ce s-a dat pentru locurile unu şi doi, un Iphone 6 şi o bicicletă Trek, nu?

Dar, per total, a fost o experienţă educativă căci m-am dumirit cu nişte chestii.

Prima dintre ele este că  VOTURILE PUBLICULUI SUNT DE FAPT VOTURILE PRIETENILOR, ALE AMICILOR PRIETENILOR, ALE CUNOȘTINȚELOR PRIETENILOR, ALE AMICILOR CUNOȘTINȚELOR ș.a.m.d. Adică numărul de voturi afişat are sau n-are legătură cu valoarea lucrării.

Sau cel puțin așa cred, pentru că eu am adunat pentru lucrarea mea majoritatea celor aproape 300 de voturi trimiţând mesaje către o grămadă de lume, cu rugămintea să-mi acorde votul dacă le place imaginea. Dacă apreciau ce vedeau şi doreau să mă voteze, trebuia să le explic şi cum să facă asta, că procedura de votare presupunea ceva paşi şi mulţi nu reuşeau să voteze din prima. Adică am investit ceva timp pentru voturile respective.

Bineînțeles că eu privesc problema din perspectiva mea subiectivă şi se poate ca o parte din voturi (puţine, multe, majoritatea?) să fi venit de la oameni care au dat întâmplător peste concurs, care s-au uitat la imagini şi le-au votat pe cele care li s-au părut cele mai cele.

Dar eu cred că și ceilalți au făcut așa cum am făcut eu. De ce?

La un moment dat, lucrarea mea avea vreo 250 de voturi iar cea de pe locul doi era destul de în spate, cu vreo 77. Situația asta a durat ceva vreme până când lucrarea acum câştigătoare a venit tare din urmă și s-a stabilizat pe la 285 de voturi. Când am ajuns eu 279 și autorii au simțit că le suflu-n ceafă, au intrat în priză și-au mai adunat până pe la 320. Acolo au rămas o bună bucată de vreme până ce o altă imagine, “Deforestator3000”, i-a ajuns și chiar i-a depășit. Acela a fost momentul când a început crâncena luptă virtuală, cursa pentru voturi între cele două lucrări. Așa au ajuns  să poată număra fiecare peste 500 de voturi.

Adică mie mi-a fost clar că și ei au făcut exact ce-am făcut și eu și-au strâns voturile după nevoi. Ceea ce e normal: cine are cei mai mulți prieteni care-i dau voturi, merită premiul de popularitate.

A doua chestie cu care m-am lămurit, e că la concursurile de pe IQuads în care publicul îşi poate exprima preferinţele, o face degeaba:

VOTURILE PUBLICULUI NU CONTEAZĂ! 

Actualizarea de la finalul articolului lămureşte tot textul tăiat!

Să mă explic.

În brief-ul concursului se spune că pentru nota finală votul publicului contează pentru 40%, iar juriul are restul.

Întâmplător (sau poate nu chiar așa de întâmplător) imaginea care a câștigat concursul a avut și cele mai multe voturi de la public.

Dar lucrarea de pe locul doi care avea 563 de voturi, doar cu șase  în spatele câștigătoarei, ei bine, a luat… praful de pe tobă. Mie chiar imi place lucrarea lui.

1ko - Pădurile tăiate şi opace de la IQads

Măcar dacă nu se agita omul așa de tare, că a pierdut o grămadă de timp pentru strânsul voturilor… degeaba!

Imaginea clasată pe locul doi a avut 64 de voturi, cea de pe locul trei 8, cea de pe locul patru 32, eu cu 294 m-am clasat pe locul cinci iar lucrarea de pe șase a avut… 2 voturi.

De aici mi se pare evident faptul că voturile de la public NU CONTEAZĂ!

Sau cel puțin asta este convingerea mea pentru că cei de la IQuads n-au lămurit deloc care au fost notele care au conturat clasamentul final, preferând opacitatea transparenței. Dacă tot au dat ponderile, mă gândeam că o să și vedem notele. Nu scrie nicăieri asta, e adevărat, dar dacă locul final e dat de o combinaţie de ponderi, nici prin cap nu mi-a trecut că publicul larg n-o să afle ce şi cum…

Aşadar, dacă bate pe cineva gândul să participe la vreun concurs IQuads unde se spune că voturile publicului contează, NU VĂ AGITAŢI INUTIL!

INTRĂ CINE VREA, IESE CINE TREBUIE!

Dacă ştiam asta, nu pierdeam nici eu o grămadă de timp. 🙂

Mie personal mi-ar fi placut și o argumentație pentru alegerea imaginilor pentru locul pe care l-au ocupat și nu pentru celălalt dar probabil exagerez prea exagerat deja.

Ar fi fost frumos dar, pe de altă parte nici asta n-au zis pe undeva că o vor face.

Şi nu în ultimul rând, am o problemă cu imaginile clasate pe locurile unu şi doi pentru că nu mi se par cele mai reuşite, cele mai reprezentative, cele cu un impact puternic.

Dar juriul este suveran şi incontestabil aşa că mai mult decât să mă manifest aici, în scris, n-am ce să fac.

A, ba da. Pot!

Pot să vă întreb pe voi ce părere aveţi. Că eu sunt cu siguranţă subiectiv, ca orice om, oricât de obiectiv s-ar crede. Dar, pe lângă subiectivism, poate sunt şi defect. Sau nebun!

Aşadar:

Dacă vreţi să vedeţi toate imaginile inscrise în concurs ca să vă faceţi o idee clară, le puteţi vedea AICI.

*

Cred că vă daţi seama că textul ăsta e rodul amărăciunii pierzătorului şi că, dacă mă clasam pe locul 1 sau 2 la care credeam că am şanse, probabil ar fi sunat cu totul altfel! 🙂

*

ACTUALIZARE

După ce am terminat de scris articolul, l-am trimis şi celor de la IQuads să poată şi ei să zică ceva. M-a surprins foarte plăcut faptul că mi-au răspuns prin Mihaela Crăciunescu, cu care am stat la telefon vreo 25 de minute ca să-mi explice ce şi cum.

Aşa m-am lămurit că de fapt notele au fost publicate, doar că locul nu era suficient de bine semnalizat ca să-l vadă toată lumea. Cine e curios, poate să le vadă AICI.

Aşa am văzut că notele publicului contează… şi totuşi nu prea! De exemplu, diferenţa dintre lucrarea mea clasată pe locul trei la votul publicului şi cea clasată pe locul şase, a fost de 0.51 de puncte. Nesemnificativ.

În continuare mie mi se pare că juriul decide covârşitor locul în clasamentul final şi că rolul publicului e secundar, dacă nu chiar terţiar.

Asta nu e de rău deloc, că dacă o lucrare proastă are multe voturi, nu doreşte nimeni să iasă pe primul loc. Dar punctajul ăsta nu ia deloc în considerare numărul de voturi. Diferenţa de un vot dintre un loc şi următorul duce la aceeaşi notă ca şi o diferenţa de 100 sau 1000 de voturi.

Dar asta este, niciun sistem nu e perfect, nu?

Buuun, am lămurit-o cu voturile publicului.

Pe de altă parte, criteriile după care a notat juriul fac parte dintr-o altă poveste. Nu ştiu şi nici Mihaela n-a putut să-mi zică. Probabil că fiecare membru face o jumătate de oră de meditaţie înainte de notare ca să-şi obiectiveze subiectivitatea şi votează din respectiva perspectivă, cât mai bine. Adică părerea lor, a membrilor juriului.

Cum ei au dreptul la părerea lor aşa am şi eu dreptul la a mea şi cred în continuare că PRIMELE DOUĂ LUCRĂRI CLASATE NU ÎŞI MERITAU LOCURILE!

Desigur, aici vorbesc din perspectiva obiectivităţii mele subiective sau din… obiectivitatea mea subobiectivă?! Nu mai ştiu, dar cred că aţi prin ideea.

Oricum clasamentul e definitiv dăltuit în piatra virtuală a netului şi rămâne aşa indiferent de ce cred eu sau alţii.

Discuţia cu Mihaela mi-a lămurit şi enigma „Deforestator 3000”, lucrarea clasată a doua după votul publicului. Ea a  fost depunctată puternic pentru că n-a respectat condiţia din regulament care spunea că orice imagine trebuie să conţină nici mai mult, nici mai puţin de CINCI IMAGINI DIN CATEGORII DIFERITE. Se poate vedea foarte uşor cum trei imagini sunt din aceeaşi categorie.

În cazul ăsta problema e alta. Atâta timp cât fiecare lucreare trebuia mai întâi validată de cineva de la IQuads până să apară pe pagina concursului, de ce a primit aprobarea în primul rând? Sau de ce, atunci când a fost sesizat aspectul ăsta, au lăsat-o în continuare drept valabilă, de s-a agitat omul atât de tare pentru voturi ca să nu ia nimic în final?

De fapt Mihaela mi-a spus că i-au dat ceva până la urmă, adică exact ce-au luat toţi cei de pe locurile trei-şase. Un fel de premiu de consolare şi, probabil, o recunoaştere a greşelii lor.

I-am spus şi ei că mie mi s-ar fi părut mult mai în regulă să-i scoată lucrarea din concurs dar să-l tragă de mânecă şi să-i zică: „Vezi că nu respecţi condiţia asta, refă imaginea”.

Dar „dacă” şi cu „parcă”… toţi îi avem când nu ne convine ceva după un fapt consumat. Şi e adevărat că mi-ar fi părut rău să nu o văd.

În concluzie, părerile mele rămân în mare aceleaşi, cu adnotările de mai sus.

Şi vreau să mai spun o dată că mi-a plăcut faptul că IQads-ul se preocupă să lămurească ce poate fi lămurit atunci când cineva ca mine are nişte ofuscări.

Pentru asta au o bilă foarte albă de la mine!

Eugen

Îmi place fotografia. Şi filmul. Şi grafica digitală. Şi lectura (în mod deosebit SF-ul și fantasy-ul) și, de dată mai recentă și cumva legate între ele, scrisul. >>mai multe

5 thoughts on “Pădurile tăiate şi opace de la IQads

 • 26/10/2015 at 12:58
  Permalink

  hmmm….
  E greu să decizi care ce loc merită. E ca și cum ai avea în față trei tablouri ale unor pictori celebri care au abordat aceeași temă, să zicem. Ei, poftim, clasifică-i tu! Normal că faci asta pe baza propriilor trăiri inspirate de lucrare, pe baza a ceea ce-ți place sau nu.
  Mie mi se pare că lucrările câștigătoare au un mesaj. mai ales că sunt, dacă am înțeles bine, colaje de alte imagini. Pe de altă parte, e vorba de „impresia artistică”. Nu poți să-ți spun de ce mi-a plăcut o imagine sau alta, ci doar că mi-a păcut.

  Reply
  • 26/10/2015 at 13:17
   Permalink

   Bineinteles ca toate aprecierile trec mai intai prin filtrul personal, ca altfel nu se poate 🙂 . Asa suntem toti subiectivisi nu roboti dotati cu un program scris special pentru clasificarea unor imagini care vor sa ilustreze o idee!
   Am subliniat de cateva ori in text si mai zic inca o data: articolul reprezinta parerea mea si tocmai pentru am vrut sa vad daca-s sectant sau nu, am pus poll-urile de la final.
   Oricum, e foarte bine ca ti-au placut! 🙂

   Reply
   • 26/10/2015 at 14:06
    Permalink

    Păi eu îți susțineam ideile din articol 🙂 Totul este subiectiv, iar când e vorba de creativitate….e foarte greu să clasifici o lucrare sau alta. Voturile sunt, așa cum ai constatat și tu, circumstanțiale.
    Da, mi-au plăcut! Mai ales cel de pe locul 5! 😀

    Reply
 • 26/10/2015 at 13:12
  Permalink

  Mereu va exista un semn de intrebare cand in jurizare intra doi factori: ori e votul publicului si atunci muncesti de rupi sa aduni voturi (si crede-ma, am participat la suficiente concursuri ca sa-mi dau seama ca niciodata nu va castiga o imagine pentru ca a votat-o publicul impartial, intotdeauna publicul e format din prietenii celui care inscrie imaginea, daca tu nu lupti sa-ti aduni voturi, prea putin straini o vor face), ori exista un juriu care decide si atunci ei sunt instanta suprema si nu mai ai ce comenta.
  In ceea ce priveste fotografiile din top 6, eu tot pe a ta o vedeam castigatoare. Poate e din cauza ca impactul vizual mi s-a parut mai puternic si dintr-o privire am stiut ce ai vrut sa exprimi. La celelalte a trebuit sa-mi pun intrebari, sa-mi imaginez, sa vad imaginile care au dus la creatia finala si la final sa-mi spun: cred ca am inteles, desi nu sunt sigura. Personal, locul 3 nu-mi place iar daca ar fi sa reorganizez, clasamentul MEU ar fi aratat asa: 5, 4, 1, 6, 2, 3

  Reply
  • 26/10/2015 at 13:30
   Permalink

   Bineinteles ca nici eu n-am vazut clasamentul asa cum a iesit la final, ca doar d-aia m-am mobilizat sa scriu articolul 😀 .
   Cu publicul treaba mi-era clara dinainte sa ma bag, dar credeam ca mai conteaza si numarul voturilor, nu doar locul pe care te clasezi datorita lor.
   Mie personal imi place imaginea clasata pe locul 3: ideea e foarte misto dar putea sa fie realizata mult mai bine.
   Oricum, multumesc pentru clasamentul tau! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: