Probleme în paradisul e-Mag

Cine n-a auzit de magazinele on-line?

Probabil că există câțiva “rătăciți” care ignoră cu încăpățânare tehnologia sau cărora pur și simplu nu le pasă! E treaba lor, căci fiecare își construiește fericirea după chipul şi imaginea lui.

Dar acestă metodă modernă de a face comerț și-a luat în ultimii câțiva ani un așa elan încât a ajuns cel puţin la plafonul de zbor al unui Airbus A380. Nu cred că sunt mulți cei care să nu fi auzit (măcar) de aceast ultim răcnet al comerțului şi tot mai multă lume folosește magazinele on-line pentru că avantajele sunt indiscutabile!

 • Câștigi timp pentru că nu te mai deplasezi prin iadul traficului la sediul unui magazin care poate are (sau poate că nu) produsul repectiv pe stoc. Iar la mai toate magazinele virtuale care se respectă situația stocului pentru fiecare produs e prezentată în timp real.
 • Prețul de achiziție al unui produs la un magazin virtual este de multe ori mai mic decât la unul clasic pentru că acesta n-are nevoie de spații proprii de depozitare și poate trimite produsul la client direct de la furnizor. În plus, nici cheltuielile cu sediul nu trebuie să fie extravagante și asta se resimte iarăși în prețul pentru consumatorul final. Sau, cel puțin, așa ar trebui! Dar cum România e un Vest Sălbatic într-o întruchipare estică şi modernă, se poate şi altfel…
 • Produsul îți ajunge acasă cu un serviciu de curierat și mai toate magazinele virtuale asigură acest serviciu moca peste o valoare minimă a produselor comandate (uzual cam 100 Ron). Şi oricum e mai bine să înjure curierul decât să ne stricăm noi imaginea greu construită folosind un vocabular curcubeic, nu?!
 • Ba chiar, în ultima vreme, destule firme te și lasă să deschizi coletul ca să verifici conținutul înainte să plătești (dacă ai ales achitarea ramburs) să vezi dacă e fix-exact ce-ai comandat, cu toate componentele în impecabilul în care ar trebui să fie.
 • Dacă nu-ți convine ce-ai comandat, poți să returnezi produsul în zece zile, fără nicio întrebare suplimentară.

După cum se vede sunt o grămadă de avantaje care, după părerea mea, asigură un viitor strălucit-orbitor comerţului virtual.

Dar o fi oare totul roz în paradisul comerțului on-line?!

Bineînțeles că nu!

Mai toată lumea a auzit de diverse fraude executate de băieți deștepți pe net sau de primirea unui colet plin cu pietre, cărămizi, hartii sau mai știu eu ce în locul produselor comandate și plătite cu bani câștigaţi cu greu din sudoarea mâinilor sau a frunții.

Dar nu despre ţeparii băștinași sau de aiurea e vorba aici, ci de magazine deja cunoscute și respectate în lumea digitală a lui zero și unu.

Cum are fi e-Mag, de exemplu, pe care-l știu de când era mic, avea sediul pe undeva pe la Semănătoarea și vindea exclusiv componente PC.

Asta-mi aduce aminte de un banc:

Ştefan cel Mare stătea şi se uita la TV. Vine slujitorul său Vasile şi-i spune:
– Măria Ta! Măria Ta! Vin turcii!
– Cât sunt de mari?
– Apăi sunt mici! Se văd în zare cam de-o şchioapă!
– Lasă Vasile că avem timp!
Vasile pleacă. După un timp vine iaraşi:
– Măria Ta! Măria Ta! Vin turcii!
– Cât sunt de mari?
– Au crescut copăcel Măria Ta!
– Lasă, Vasile, că avem timp!
Vasile pleacă. După un timp vine ţipând:
– Măria Ta! Măria Ta! Vin turcii!
– Cât sunt de mari?
– Cât Măria Ta, cât mine!
– Atunci ia tunul şi-i bubuie!
– Nu pot, Măria Ta, că-i ştiu de când erau mici!

e-Mag-ul era mic acum câţiva ani buni și de atunci lucrurile au evoluat spectaculos pentru ei. Acum au în ofertă incredibil de multe produse, cam din toate zonele posibile: pe lângă componentele de calculatoare cu care s-au lansat, propun și parfumuri și piese auto și asigurări și… oare ce nu au?!

Cumva au devenit unul dintre magazinele de referință în spațiul virtual. Și nu lipsit de temei: au un sistem foarte bine pus la punct de preluare al comenzilor, livrarea se întâmplă în maxim una-două zile lucrătoare… adică de bine.

Eu am comandat câteva produse de la ei de-a lungul timpului și n-am avut ce să le reproșez.

Până azi!

Și treaba se prezintă în felul urmator.

Luni, pe șapte decembrie, a fost ziua E-mag când au sărbătorit 14 ani de la înființare și au zis că vor s-o comită în stil mare, împreună cu clienții. Au promis super-mega-extra reduceri și au zis că acordă pentru fiecare produs cumpărat un card cadou cu valoarea de zece la sută din prețul produsului.

Cum eu eram în căutarea unui telefon nou și a unor componente pentru întinerirea PC-ului meu cam bătrâior (din păcate Gerovitalul n-a avut niciun effect în cazul ăsta… ), mi-am pus niște produse la favorite așa cum recomandau ei și am așteptat mega-reducerile cu ochii cât cepele  care cresc pe la Fukushima…

Bineînțeles că niciun produs din cele care mă interesau nu a fost cu un milimetru mai ieftin decât înainte de campanie. Ba mai mult decât atât, unul dintre ele chiar avea prețul mai mare, așa încât ajungea cu reducerea de pe cardul cadou în jurul sumei cu care-l văzusem înainte de mega-reducerile trâmbiţate sus și tare.

Am căutat prețurile altor produse la alte magazine și la unele, nu la toate, recunosc, am găsit prețuri mai bune chiar și cu aplicarea reducerii de pe cardul cadou. Așa că din lista mea destul de consistentă cu produse favorite nu era mai nimic interesant…

Dezamăgire maximă, desigur, căci la câtă reclama și-au făcut, chiar mă așteptam la ceva reduceri hiper-mega-extra…

Pe de alta parte e foarte posibil să fi fost reducerile alea de legendă, dar la alte produse decât cele care mă interesau pe mine.

În sfârșit, până la urmă, după ce m-am tot tot codit şi m-am învârtit, mi-am comandat un telefon Lg G4 și-un router, care păreau să fie cât de cât o afacere împreună cu cardurile cadou. Cum la componentele PC nu era nici o reducere și câteva dintre ele erau mai ieftine în alte părți chiar fară cardul cadou, m-am abținut și am zis că poate iau mai încolo în decembrie cu reducerea de la telefon si router.

Am dat comandă spre seară și confirmările mi-au venit rapid pe mail. Așadar toate bune și frumoase. Codul de zece la sută de la router mi-a venit destul de repede dar cel de la telefon, cu valoarea mai mare, ioc!

E adevărat că E-mag-ul a zis că telefonul e vândut de partenerul Flanco și mi-a trecut prin cap să sun și să-i întreb dacă nu cumva faptul că nu-l vindeau ei direct însemna că nu mai acordă cardul cu reducerea de zece la sută.

Zis și făcut.

Am intrat pe site-ul lor și am  găsit numerele de telefon de la suportul clienți 24/7. Ce tare, mi-am zis, dacă te trezești în creierii nopții și suferi de singurătate, poți să te conversezi cu cei de la suportul E-mag şi cine ştie unde se poate ajunge!

suport e mag - Probleme în paradisul e-Mag

Am sunat pe numărul de mobil și nu după prea multe ţârâituri mi-a răspus o voce suavă… de robot:

-Te rugăm să rămâi la telefon. Un specialist E-mag help te va prelua în cel mai scurt timp.

Am rămas la telefon, că doar era pentru scurt timp. Și, ca să nu mă plictisesc, pe linia telefonică au început să se alerge niște note muzicale. Stârnite de farmecul vocii robotului, fără doar și poate.

Cum mi-a plăcut muzica, am ascultat-o cu plăcere. Un minut, două, cinci. Dar se repeta identic și la fel în fiecare minut, dacă nu cumva chiar mai repede. Așa că, până la urmă, melomanul din mine s-a transformat într-o locomotivă cu aburi, care pufăia nervi pe coşul de fum.

Într-un final, după vreun sfret de oră apoteotic, mi-a răspuns o voce de la celălalt capăt al firului. Am fost atât de surprins, încât nici n-am reacționat pentru câteva momente. Când mi-am revenit din stupoare, i-am zis vocii fără corp:

-Stați un pic! Lăsați-mă două secunde să mă bucur că în sfârșit am prins pe cineva care respiră la telefon!

Vocea a pufnit în râs și m-a lăsat câteva momente în boii mei. Drăguț din partea ei că mi-a permis să-mi fac damblaua.

După ce i-am explicat că n-aveam cum să fiu acasă când m-au anunțat ei că vine curierul cu livrarea, ea, vocea, m-a lămurit că acel card cadou va ajunge la mine în câteva zile. Am încheiat conversația cuprins de o liniște sufletească de nedescris. Ca doar rezolvasem o treabă, nu?

Numai că nu era în întregime rezolvată. Vocea a ținut să mă întrebe dacă știam despre condițiile de utilizare ale cardurile cadou. Cum evident nu știam, că nu citisem romanul  despre când și cum pot să folosesc reducerea, m-a lămurit că perioada de utilizare e între 1 și 29 februarie 2016 și pot fi folosite doar pentru comenzi de peste o mie de lei.

Corăbiile au început să crape şi să mi se scufunde, căci planurile mele pentru mărețe cumpărături erau făcute pentru decembrie și nu obligatoriu pentru sume așa consistente. Dar, în lipsă de alternativă, am lăsat-o așa cum a căzut, gândindu-mă că sunt o grămadă de clienți ca mine care vor rămâne cu banii cadou neutilizați tocmai pentru că nici nu le-a trecut prin cap că sunt niște condiții așa intense de utilizare.

Șmecheri ăștia de la E-mag şi poate chiar asta era ideea. Sau poate că nu, că doar omul de la ei a ținut să-mi precizeze condițiile exacte. În orice caz, eu m-am dezumflat ca un balon înțepat cu acul.

După vreo două zile am dat din greșeală peste Lg-ul G4 într-o ofertă la Flanco, cu minuscula deosebire că avea un card cadou de 21 la sută și că perioada de utilizare era între 26 și 31 Decembrie. Parcă un pic mai bine decât 10 la sută pe cadou de folosit între 1 și 29 februarie, nu? Iar faptul că suma minimă pentru care putea fi utilizat era de 500 de Ron s-a transformat în bomboana de pe colivă.

Muuuuult mai bine decât condițiile de la e-Mag, așa că n-am stat prea mult pe gânduri și-am făcut comanda.

Şi, nu, nu m-am simțit ca cel mai mare ticălos că aș fi lăsat pe cineva cu buza umflată, deoarece şi pentru că pe site scrie negru pe alb: “La e-Mag e OK să te răzgândești”. Adică dacă nu ești mulțumit de produs, poți să-l returnezi în 30 de zile, indiferent de motiv. Și eu m-am răzgândit chiar înainte de livrare. Așadar puteam să am somnul lin dar pentru asta trebuia să și anunț că m-am răzgândit, nu?

Așa că am pus mâna pe telefon într-un moment propice și, cum numărul de mobil îmi tot respingea apelul, am încercat pe fix.

Aici a funcționat și vechea cunoștință robotică cu voce diafană m-a întâmpinat cu veselie, cu muzica deja cunoscută și cu promisiunea unei așteptări scurte-scurte. Eu am crezut-o ca și prima dată și-am așteptat. Și-am așteptat. Și-am mai așteptat un pic. După care am mai stat puțin. Apoi un pic mai mult. Și din ce în ce mult. În total vreo 35 de minute după care s-a întrerupt legatura fară să reușesc să vorbesc cu cineva.

fix e mag - Probleme în paradisul e-Mag

Tare, nu? Adică am consumat jumate plus de oră din minutele pretioase de pe cartela de telefonie mobilă ascultându-l pe unu’ care vorbea mult dar ştia puţin şi nişte muzică, proastă până la urmă.

Dar nu m-am dat bătut, că doar nu-s căpos degeaba!

Am mai încercat încă o dată pe numărul de mobil. Şi… succeeeeees! Uraaaa!

Dar bineînţeles că la robot, că doar n-o fi prost vreun operator uman să ridice telefonul din prima, nu?

Iar au venit promisiuni solemne de aşteptări scurte şi iar am pus botul, ca un credul care mă găsesc.

Şi (incredibil!) mi-a răspuns cineva în scurt timp! Căci dacă e să compar 15 minute de aşteptare cu finalizare cu 35 de minute fără final, nu pot să ajung la altă concluzie.

Dacă e să trag linie, cred că am aşteptat o oră pentru vreo patru minute de conversaţie în două reprize. Tare nu?

mobil e mag - Probleme în paradisul e-Mag

E normal aşa e-Mag?

Că mie nu mi se pare. Dar poate că sunt eu sucit…

Vouă cum vi se pare? Aşa ar trebui să fie?

 

 

Eugen

Îmi place fotografia. Şi filmul. Şi grafica digitală. Şi lectura (în mod deosebit SF-ul și fantasy-ul) și, de dată mai recentă și cumva legate între ele, scrisul. >>mai multe

5 thoughts on “Probleme în paradisul e-Mag

 • 14/12/2015 at 16:29
  Permalink

  N-am comandat niciodata de pe emag. Acum mi-e clar, nici nu o voi face vreodata 🙂

  Reply
  • 15/12/2015 at 08:55
   Permalink

   Nu stiu daca nu mai e de cumparat de la ei niciodata, ca mai au produse la preturi bune. Si oricum, nimeni nu-i perfect. :).
   Dar ar trebui sa faca ceva sa imbunatateasca comunicarea cu clientii…

   Reply
 • 25/01/2016 at 20:01
  Permalink

  Se pare ca stau tare rau la comunicare cei de la eMag. Pe mine m-au dat afara din contul de pe platforma Profitshare fiindca am distribuit o reclama de-a lor de Black Friday pe Facebook. Habar n-aveam ca nu am voie sa fac asta “). Asa ca m-au eliminat, just like that, fara avertizare sau ceva.

  Reply
  • 25/01/2016 at 21:44
   Permalink

   De acord cu tine: stau extrem de prost! Si nu-mi dau seama de ce… La cat s-au extins, nu cred ca nu au bani pentru niste amarati de operatori care sa rezolve plangerile clientilor! Dar, dupa cum se vede, noi gandim intr-un fel si ei intr-un cu totul alt fel…
   Iar in conditiile in care tu le-ai promovat BlackFriday-ul, sa te elimine?!? Hmmm, ceva e putred rau in Danemarca!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.