Clădirile sunt vii!
Casa Poporului.
Untold.
Ateneul.
Cercul Militar.
Hmmm… oare le-am pomenit una după alta pentru că le leagă ceva comun?
Știe cineva? Nimeni… ? Nimic… ?
Cum sunt un suflet milos, nu mă lasă corasonul şi dau indicii.
Mda, nu e vorba de “ceva”, ci de “cineva”!
Cine sunt băieţii? Nu-i ştie nimeni?
Aaa, vă rog să mă scuzaţi, nu mi-am dat seama că am pus o imagine cam… imaginativă!
Nu disperaţi, mai am:
Nici acum nu-i recunoaşte nimeni?
Dar acum?
Dacă răspunsul e în continuare “nu”, staţi liniştiţi. Dacă nu sunteţi în cercul lor de prieteni, nici n-aveţi de unde să-i ştiţi.
De fapt… se prea poate să greşesc! E foarte posibil să-i cunoaşteţi prin ce au făcut şi fac în continuare.
Adică… ce?!
Adică… tobele vă rog…
“PROIECŢIE ARHITECTURALĂ”!
Sau, în engleză “ARCHITECTURAL MAPPING”, “VIDEOMAPPING” .
Şi da, articolul începe cu exact locurile pe care băieţii le-au folosit pe post de “pânză” pentru iureşul mişcărilor, formelor şi culorilor puse împreună de o imaginaţie fără pereche.
Eu i-am “întâlnit” pentru prima dată la IMAPP 2015. Asta am văzut atunci şi pot să spun cu mâna pe inimă că materialul lor mi-a plăcut cel mai tare. N-am fost singurul cu asemenea preferinţe din moment ce atunci şi-au adjudecat “Premiul Publicului”.
A doua oară ne-am întâlnit la IMAPP-ul de anul ăsta şi iar m-am delectat cu o experienţă vizuală de pomină după cum se poate vedea aici.
Dar dacă primele două întâlniri au fost cumva conjuncturale, pe a treia am căutat-o eu.
Când am auzit-o pe colega mea Cătalina Filip-Coapşi că vrea să facă un material cu ei, i-am explicat că n-are cum să-l facă cu altcineva. Cum argumentele mele au fost imbatabile, i-am întâlnit a treia oară pe băieţi, de data asta în carne şi oase.
Din echipa mare de la Minscape Studio am dat peste Dorel Naste şi Andrei Drîmbă care, deşi erau în plină activitate de aranjare a noului sediu, şi-au făcut timp să ne povestească despre ce-i vorba şi cu ce se mănâncă activitatea lor.
Eu bănuiam că e o treabă complexă care prezintă multe aspecte dar realitatea depăşeşte binişor aşteptările.
Ca să faci “VIDEOMAPPING”, mai întâi trebuie să dispui de suprafaţa pe care va fi proiecţia. Desigur că nu poate fi vorba de posesia fizică a Casei Poporului sau a Ateneului. Cum ar fi?! Aşa că discutăm de o varianată virtuală a acestora. Abia după ce proporţiile “pânzei” sunt clare poate fi scos frâul de pe elanul creator pentru ca povestea aleasă să-şi găsească cele mai potrivite imagini. Iar aceste imagini au ajuns în spectacolul văzut de mii de oameni, băieţii de la Minscape Studio şi-au jonglat talentul printr-o multitudine de programe de grafică 3D şi de efecte vizuale, care de care mai complex.
Dacă spuneam mai sus că vidomapping-ul se face mai întâi pe faţadele clădirilor din realitatea virtuală, musai trebuie să pomenesc şi de excepţia care confirmă regula.
Pentru “Untold”, băieţii au conceput şi scena iar probele le-au făcut cu videoproiectorul pe o machetă la scară.
Ce-am spus eu mai sus, e varianta condensată.
Pentru cea desfăşurată puteţi vedea materialul video.
Cum vi se pare? E sau nu e spectaculos?
Multă şi complexă munca!
Dar merită, pentru că rezultatul e pe măsură!
Eu abia aştept să văd următoarele “poveşti” Mindscape pe oricare faţadă de clădire şi vă recomand cu toată căldura să nu rataţi experienţa!