Koh Lanta – insula exotică cu plaje aurii
Din dormitor la baie. Apoi hopa-tropa la bucătărie. În dormitor iar, cu escală în sufragerie. O ieșire peste hotare, la dus gunoiul. Plecat cu golul peste mări și țări, ca să mă întorc cu plinul nemțesc sau franțuzesc, de la Lidl, Kaufland sau Carrefour. Cumpărături cu aventură, indubitabil!
După care, înapoi pe meleagurile autohtone: dormitor, bucătărie, sufragerie, baie.
Și de la capăt.
Cum spuneam, intens!
Și probabil foarte asemănător cu ce-ai făcut și tu, așa-i? 😀
Și-atunci plec în alte călătorii, într-o poziție lungită dar cu rezultate bune și-n varianta lățită. Nu-mi trebuie mult să ajung unde-mi dorește sufletul: printre amintiri dragi, mai vechi sau mai noi.
Dar nu la fel de des ca cele mai recente, adunate fir cu fir anul acesta în Thailanda.
Pe întâi ianuarie, a doua zi după aterizarea în Phuket, am luat-o spre incredibila Koh Lipe, să-mi adun amintiri exotice pentru perioada COVID.
După trei nopți acolo, niște mâncărimi au început să vocifereze cu obrăznicie pe sub tălpile mele. N-am avut ce face și-am luat-o la picior, spre altă insulă thailandeză cu rezonanțe exotice, pentru următoare porție de amintiri.
Bine, e cumva impropriu să spun “am luat-o la picior” pentru că din Koh Lipe am plecat așa:

Când marea era liniștită, mai era cum mai era, dar când apăreau valurile… atunci să te ții! Parcă era cineva care-mi ardea câte una la posterior doar așa, pentru că putea!
Din fericire am găsit locuri în spatele bărcii unde loviturile nu se simțeau așa tare și nici n-am avut parte de prea multe valuri răutăcioase.
După vreo două ore jumate, am ajuns vii și nevătămați la destinația noastră…
Koh Lanta
Bineînțeles că mie au început să-mi sticlească ochii mai ceva ca farul de la Sulina, și mi-a trecut prin cap un: “my preciousssss”. Chiar dacă nisipul ăla sexy nu seamănă nici pe departe cu inelul din “Lord of the rings”, așa s-au combinat la mine neuronii pentru asociere, ca să prind ideea.
Această primire m-a obligat să fac ceva nemaifăcut și nemaivăzut, în premieră mondială!
Să mă dau cu…

Da, știu! Nu e ca și când am făcut o gaură-n cer. Dar călăream prima dată o asemenea invenție și, mai mult decât atât, conduceam pentru prima dată pe partea stângă a drumului!
Recunosc că m-am documentat nițel înainte să plec spre Thailanda. Așa mi-a ajuns sub ochi un articol care susținea cu cerul și pământul ca cine n-a mai condus într-o țară cu circulație pe stânga drumului, să nu cumva să încerce s-o facă acolo.
Am ales să merg contra recomandărilor articolului și am avut la început ceva emoții cu mersul astfel motorizat. Noroc că scuterul are comenzile foarte simple și că mai erau oameni care circulau pe stradă, ca să am după cine să mă iau! 😀
Altfel, când am mers mai mult pe drumuri mai puțin circulate, m-am trezit de mai multe ori că circulam ca-n România! Greșeala devenea evidentă de fiecare dată când vedeam cum cineva venea lansat direct spre mine pe sensul meu… dar pe dreptul lui! 😀
Cum noi eram trei, n-aveam cum să încăpem cu toții pe un singur scuter, așa că ne-am luat încă unul, cu Elena pe post de copilot și Corina la comenzi:

Pentru că deja ți-am arătat de departe locul care m-a împins la așa o aroganță, hai să ți-l arăt și mai desfășurat.
Plaja nepereche



Am avut în plus și spectacolul bărcilor de pe canalul navigabil:

Iar dacă am început cu sălbăticia, hai să te duc și în locuri civilizate, cum ar fi…
Plaja Klong Nin



Dacă pe plaja sălbatică de mai sus localurile erau minunate dar lipseau cu desăvârșire, pe Klong Nin aproape că-și dădeau coate în multe locuri, într-o atmosferă “flower-power” de culori și muzică:



În apropierea apei nu erau doar localurile care să-ți pună gura la cale cu lichide sau mâncăruri gustoase, ca cele dinainte sau ca acesta…



Iar pe lângă aceste exerciții de admirație cumva pasive, am văzut și unele active:
.
.
Bineînțeles că n-am rezistat să mă preumblu doar pe mal și am tras și eu o repriză de înot chiar înainte să fotografiez acest apus superb:
Și (surpriza-surprizelor) în golfulețul ăsta n-am dat peste nicio meduză!
Cred că i-am căzut cu tronc serii, că m-a tot urmărit încercând să mă uimească cu o cromatică specială. Și… ce să zic?
A reușit:
.
.
Iar după apus, știm cu toții că urmează și răsăritul, așa-i?
Nu știu cum, dar mie ni s-a pus pata să văd cum e…
Răsăritul în Parcul Natural Koh Lanta

Telefonul mi-a spus că 6.35 era momentul precis în care soarele scotea capul din apa mării thailandeze. Luând în considerare kilometrii până la destinație și drumul necunoscut, evident că trebuia să fac ochi mai devreme.
Iar dacă m-ai fi văzut cum orbecăiam cu ochii cârpiți de somn pe la un patru jumate în creierii dimineții, te-ai fi stricat de râs!
Dar mi-am revenit spectaculos în răcoarea dimineții, amplificată de vâjul mersului motorizat. Drumul acela de dimineață a meritat cu vârf și îndesat sacrificiul somnului. În cei 10 kilometri până la parc, în afară de trei localnici pe două scutere și-ntr-o mașină, n-am întâlnit pe nimeni. Iar dacă în timpul zilei trebuia să stau cu ochii cât cepele la thailandezii care zburau pe lângă mine pe șosea, în dimineața aia insula a fost numai a mea!
Odată ajuns în interiorul parcului, am văzut cum socotelile mi-au fost date spectaculos peste cap.
Cât m-am învârtit și m-am sucit eu p-acolo, n-am reușit să văd un milimetru din soarele pus pe răsărit…
Asta nu înseamnă că n-a meritat:

Și-am văzut cu surprindere că nu eram așa singur cum credeam:

Aia e: fiecare cu prioritățile lui, nu-i așa? 😀
Pentru că întâlnirea de dimineață era la oră fixă, nu prea m-am uitat stânga-dreapta la dus. În plus, întunericul n-a favorizat deloc exercițiile de admirație ale peisajelor de pe lângă drum… Dar la întoarcere, am întipărit bine în memoria aparatului de fotografiat și alte locuri interesante:



În afara acestui drum, dar tot interesantă, a fost și…
Vizita la pădurea de mangrove
Iar dacă mangrovele sunt într-o pădure, atunci cu siguranță sunt niște copaci, corect?
Așa și e!
Iar după ce le-am făcut atâta reclamă, hai să și vezi cum arată:

Am avut companie și aici. Pe lângă băștinașii care te pot duce să explorezi pădurea de mangrove pe canal…


… erau și altfel de prezențe, agile și certărețe:

Cât am băgat mâna în buzunar pentru Koh Lanta?
Iar dacă în Koh Lipe am plătit prețurile afișate sau cerute, în Koh Lanta ne-am deșteptat și-am început să negociem.
De la pontonul Saladan unde am debarcat și până la jumătatea insulei unde aveam cazarea, taximetriștii de pe chei ne-au cerut între 600 și 700 de baht.
Nu i-am băgat în seamă și-am negociat cu unii de pe stradă la 400 de bahti drumul pentru noi trei.
Cazarea am rezervat-o din România și-am plătit 125 de euro pentru patru nopți. A fost decentă, fără nimic spectaculos. Pentru că era ceva distanță până la plajă, asigurau gratuit transportul până acolo cu tuk-tuk-ul, la ore fixe. O singură dată l-am folosit, în ziua în care am ajuns.
Scuterele le-am închiriat direct de la hotel. Cereau 200 de bahti pe zi, dar l-am scos la 150. Iar 20 de lei pe zi pentru un scuter, mi s-a părut o super-afacere!
La barurile și restaurantele de pe plajă un cocktail era 120 de baht la happy hour iar un fel de mâncare era între 100 și 150 de baht.
Bineînțeles că nu ne-am reținut de la nimic. O masă cu de toate, mâncare (în general cu pește și fructe de mare) și băutură a ajuns la 650 de baht (aproximativ 90 de lei) pentru două persoane.
Așadar nu e chiar ieftineala aia la care se gândește lumea când e vorba de Thailanda dar nici nu-ți îngenunchează bugetul odată ajuns acolo.
La final
Vrei plaje pustii și sălbatice?
Le are!
Are și d-astea!
Acolo le găsești!
Are!
Pentru mine Koh Lanta ocupă un loc special în amintiri, fiind pentru totdeauna locul în care au debutat aventurile mele scuteriste pe drumurile cu circulație pe stânga. A fost cu emoții, adevărat, dar mi-a plăcut libertatea motorizată din cale afară!