Santorini, spectacolul Cicladelor
Culoarea incredibilă a apei, zâmbetele prietenoase ale localnicilor, deliciile culinare, varietatea locurilor și prețurile pentru toate buzunarele sunt doar câteva dintre motivele care ne ademenesc pe tărâmurile elene.
Bineînțeles că mirajul elen m-a prins puternic și pe mine iar în ultimii ani am tot plecat într-acolo.
La fel cum nu toți ne naștem egali, nici în Grecia nu sunt toate locurile la fel. Unele exercită o fascinație mai mare decât altele.
Santorini
Cum păsărelele există ca să fie ascultate, exact așa am făcut!










Iar dacă-ți place ce vezi în imaginile de mai sus și te gândești să le vezi cu proprii ochi , ar fi frumos din partea mea să-ți spun unde le-am făcut, așa-i?
Ei bine, locul e chiar…
Fira, capitala insulei!
Să continuăm, așadar:



Parcă te îmbie să stai așa…

Desigur că așa am și făcut, ba savurând o bere rece, ba delectându-mă cu vreo înghețată.
Iar privirea poate să exploreze nestingherită cele mai ascunse unghere ale orizontului, insulele aflate mai aproape sau mai departe, spectacolul oferit de ambarcațiunile mai mici….




Dacă toți turiștii pot să ajungă în port, nu același lucru se poate spune despre toate vasele de pe mare.
Unele pur și simplu nu se pot apropia din cauza mărimii. Oriunde s-ar afla, impunătoarele vase de croazieră sunt reginele neîncoronate ale apelor, atât ziua, cât și seara sau noaptea:



Iar dacă te uiți cu atenție la ultima fotografie…așa-i că parcă se aude ceva?
Muzică? Larmă de petrecere?
Așa-i!
Și nu vine de pe vasul de croazieră! 😀
E de…

Adică de la localurile, barurile și cluburile care au făcut Fira destinația preferată a celor care-și doresc o viață de noapte intensă!
Multe locuri sunt deschise până târziu în noapte (sau până dimineața devreme, cum preferi) și oferă tot felul de băuturi, mâncăruri, muzici și distracții după poftele fiecăruia.
Dacă n-ai ajuns până acum în Santorini dar ai văzut fotografii de acolo care nu seamănă cu niciuna din cele de mai sus, ei bine… există o explicație simplă: sunt făcute în altă parte! 😀
Iar dacă imaginile care-ți vin în cap arată cam ca astea…

Oia, așezarea emblematică a insulei







Sfatul meu e să te rogi să nu le vezi în zilele în care vrei să vizitezi Oia! Iar asta-i la fel de valabil și pentru Fira, că tot veni vorba.
De ce?
Pentru că-s gigantice și n-o să ai loc de ele pe străzile înguste ale așezărilor cocoțate pe crestele înalte ale țărmului!
Bine, evident că n-are cum ditamai nava să se plimbe pe țărm… dar turiștii pe care-i poartă în pântece cu siguranță pot. Și așa ajungi să stai la cozi și să-ți dai coate.
Noi am fost de două ori în Oia. O dată nu erau vase de croazieră în apele insulei, iar în cealaltă erau.
Crede-mă când spun că preferi să nu fie. Și ne aflam în extrasezon!
O atracție trecută în toate ghidurile despre Santorini, este admiratul apusului în Oia. Toată lumea știe asta și se adună seara ca la circ în și aproape de cetatea venețiană:


Iar cine nu dorește să se-nghesuie pe uscat, o poate face liniștit pe mare:

Pentru că m-am dus devreme, am prins un locşor pe zidul vechii cetăți.



Am văzut că poți face și altceva în timp ce admiri opera naturii și pe cea a omului:





Fiecare decide pentru el! 😀
Dacă tot a apus soarele, tre’ să-ți spun că, așa cum iarna nu-i ca vara, nici Oia nu-i ca Fira.

Nici n-are cum, căci aici se merge pe liniște și relaxare. Nu sunt baruri deschise până târziu și nici cluburi în care să te poți dezlănțui.
Dar cine spune că nu te poți bucura de priveliștile din Oia și apoi de distracția din Thira?! 🙂
Oricum Santorini nu e o insulă foarte mare și cu mașina o poți străbate dintr-un capăt în altul într-o oră, mergând lejer.
Are rost să te mai plimbi prin insulă?
Da, pentru că mai are destule de oferit ochilor curioși ale vizitatorilor:
Hmmm, oare de ce s-o numi așa? Hai, poate găsim împreună un răspuns! 😀

Locul în care-i construit oferă perspective interesante asupra insulei:

Acesta privește insula cel mai de sus, de la 567 de metri înălțime. De acolo se deschide o minunată vedere panoramică:

Iar dacă ai ajuns prin toate locurile astea și cheful de explorare este încă la cote înalte, poți să te dai în bărci…
… ca să ajungi la celelalte insule, desigur! 😉
Am folosit bine pluralul, căci Santorini e un ansamblu de mai multe insule de origine vulcanică. Ce vedem azi, sunt bucățile rămase din conul vulcanului după scufundarea unor părți din Caldera acestuia.
Originile vulcanice sunt evidente în…
Kameni, insula din centrul Calderei






Când am fost eu în aprilie, apa mării nu era chiar caldă. M-au trecut niște fiori reci când am sărit în apă dar mi-am revenit spectaculos în căldură apelor termale roșiatice. A fost mai intens când a trebuit să mă întorc pe barcă și să dau piept cu răceala parcă mai accentuată a apelor mării Egee.
Dar am supraviețuit din fericire, și așa am ajuns vizavi de Santorini, pe…
Insula Therassia


Același alb orbitor care susține albastrul împrumutat parcă din adâncul marilor grecești…
Dar la fel de evident este și faptul că nu e chiar așa de celebră ca suratele ei:


În Thira, Oia sau Imerrovigli, n-o să găsești asemenea imagini. Acolo unde turiștii sunt buluc, totul este primenit și vopsit în alb imaculat dinainte de începerea sezonului turistic.
Ca să ajung să mă plimb pe străzile înalte și înguste ale așezării, am avut ceva de muncă:


Și așa am ajuns la…
Gândurile de final
Mâncarea pe acolo e ca în toată Grecia, adică delicioasă dar prețurile sunt ușor mai mari decât pe continent sau în alte insule. De exemplu, am plătit 60-70 de euro pentru o masă de pește și fructe de mare pentru două persoane.
Iar dacă tot am ajuns la prețuri, dacă vrei să mergi în Santorini, să fii atent la biletul de avion. Zborurile sunt doar cu escală iar cele dus-întors cu timp rezonabil între curse sunt peste 200 de euro. Eu am plătit 280 de euro pentru că l-am luat cam târziu dar aș fi putut să-l iau cu 200 mai din timp. Dacă ești dispus să aștepți mai mult între avioane, atunci poți pleca și cu 150 euro.
Una peste alta, pentru mine a meritat efortul și mi-am văzut un vis împlinit care s-a terminat așa:

Opțiuni de cazare în Santorini
5*
Hotelul Chromata te încântă cu arhitectura tradițională a Cicladelor și-ți oferă o vedere neîngrădită asupra vulcanului dintr-o superbă “infinity pool”.
La Perla Villas îți oferă posibilitate de a sta în Oia în camere/apartamente amenajate în peșteri săpate în stâncă pe lângă cazarea “obișnuită” și-ți încântă retina cu o priveliște fantastică asupra Calderei.
4*
Hotelul “El Greco” a fost parte dintr-un pachet foarte bun ca preț și cel care ne-a găzduit în super condiții. Chiar dacă e trecut cu 3 stele, are și apartamente și vile de 4.
